luni, 9 martie 2015

Ponta a luat cabana Uzlina și dă , la schimb, INCDDD

Guvernul Ponta s-ar putea să facă faptă bună pentru Delta Dunării. Asta după ce premierul Victor Ponta a confiscat cabana Uzlina de la ARBDD și a transformat-o în vilă de protocol exclusiv pentru familia sa.
Guvernul a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre prin care reînființează, ca unități de cercetare cu personaliate juridică,  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) Tulcea, Institutul de Cercetări Marine Constanța și Institutul Național de Cercetare pentru Mediu București. Dacă acest proiect de HG va fi adoptat, se repară o prostie comisă de Guvernul Boc în 2009 la propunerea ministrului PSD al Mediului Nicolae Nemirschi. Comasarea celor trei institute sub tutela institutului din București a făcut praf institutele din Tulcea și Constanța. Dacă înainte de comasare INCDDD Tulcea era o societate comercială cu profil de cercetare științifică profitabilă, cu contracte pe proiecte europene care asigura de lucru celor peste 100 de cercetători pentru mai mulți ani, acum institutul din Tulcea, fără personalitate juridică, stă cu mâna întinsă la institutul din București condus de UDMR-istul Deak, abia reușește să supraviețuiască. După comasare, mulți cercetătorii tulceni cu nume de referință în domenii specifice Deltei, scârbiți de cele întâmplate, au plecat din institut.
 Mai există la Tulcea un nucleu de cercetători care pot fi salvat cercetarea științifică din Delta Dunării dacă INCDDD va recăpăta statutul juridic avut înainte de 2009. Este lăudabil că în noul proiect de HG se prevede că INCDDD are ca principal obiect de activitate fundamentarea științifică a deciziilor de protejarea a biodiversității din Delta Dunării. Se revine astfel la menirea institutului sugerată de experții internaționali finanțați de Banca Mondială în anii 90.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu